Hva er en tour?

De siste årene har antallet turneringer i Norge økt veldig, og man har fått lokale tourer flere deler av landet. Man hva er en tour, og hvorfor skal man være med på en slik tour? Her får du svaret, og noen gode tips fra arrangørene av noen av landets mest populære tourer.

Takk til Terje Rensvold for bilde

Tour – /tʊə(r)/

Sports tour, a series of otherwise unconnected professional sports competitions organized into a series, with player ranking system.

Enkelt fortalt er er en tour en samling turneringer, der det på slutten av touren annonseres en sammenlagt vinner. Når man i USA snakker om tour på nasjonalt nivå, er det drevet av organisasjoner. Når man i Norge snakker om tour er det oftest snakk om regionalt baserte tourer, som arrangeres i samarbeid mellom flere lokale klubber. Dette er ofte PDGA sanksjonerte turneringer, og består av 3-6 turneringer. Dette er dog ikke en fasit, men hvordan det har fremstått de siste årene. Den første “moderne touren” kan nok sies å være Kysttouren, men det er også lett å argumentere for at Norgescupen eller Nordic Tour var de første. Dog var disse nasjonale / internasjonale, så mer om de en annen gang.

Noe som skiller tourene fra for eksempel Norgescup, er at tourene har spesielt fokus på nybegynnere. “Trønder Tour ble startet for å blant annet minske distansen mellom ukesgolf og Norgescup, for å stimulere og rekruttere spiller og ikke minst støtte opp under nye/unge klubber” sier Leiv Aspèn i Nidaros Diskgolfklubb, som var en av initiativtagerne til Trønder Tour i 2017.

Regionale tourer holder ofte høyere nivå arrangementsmessig enn ukesgolfer, og er gode arenaer for å teste sine ferdigheter mot både lokale og regionale spillere. “Målet vårt er å gi et kvalitets arrangement til nybegynnere også, ikke bare de beste.” kommenterer Odne Lyngstad. Han var med å etablere Vestfold Tour i 2016, som senere skiftet navn til DGShop Tour.

Så nå som du vet hva en tour er, hvorfor skal du være med lurer du? Vel, Leiv og Odne har svaret:

Odne Lyngstad – DGShop Tour

Fordi det rett og slett er fryktelig gøy! Å dele turnerings-spenning med Norges hyggeligste mennesker (disk golfere) er en opplevelse jeg unner alle!

Leiv Aspén – Trønder Tour

Regionale turneringer er en flott plass å møte flere likesinnede, og å utvikle seg selv som spiller. Her får man masse erfaring, prøvd nye baner og møtt masse flotte diskgolfere.

Som flerårig arrangør av Oslo Tour kan jeg gå god for disse uttalelsene, og synes det å være med på lokale tourer er særs gøy med gode mennesker. I tillegg følger det ofte med en fin spillerpakke i form av en tour disk, t-skjorte eller annen snacks, slik at man får valuta for pengene allerede før man har kastet en plate.

Om du ønsker å finne en tour eller turnering ved deg, ta en titt på terminlisten for 2020 som oppdateres fortløpende.